Підтримка

Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.

Обмінюй безпечнo разом з нами.

Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.
Обрати напрямок

Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.

Обмінюй безпечнo разом з нами.

Обрати напрямок
Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.

Як почати торгувати криптовалютою: докладний гайд для новачків

Як почати торгувати криптовалютою: докладний гайд для новачків

Крипта з’явилась близько 10 років тому, проте інтерес до неї зріс в останні декілька років. Однією з причин є те, що люди поступово усвідомлюють цінність активу для примноження свого капіталу. Якщо раніше багато хто відносився до криптовалюти з пересторогою, то зараз переважає цікавість. Якщо розглядати сам ринок, то він є відносно молодим.

Проте, це не є недоліком, адже він дуже активно росте та розвивається. Така тенденція відслідковується від самого початку і до теперішнього часу. Періодично в сфері криптовалюти з’являються нові перспективні проєкти, а існуючі, оновлюються. Проте, щоб оцінити всі ці перспективи та отримати бажані результати, потрібно спочатку отримати базові знання. Наш докладний гайд допоможе в цьому.

yak-pochati-torguvati-kriptovalyutoyu-1

Що таке торгівля криптовалютою?

Визначення поняття випливає з самої назви. Тобто, це є торги на спеціалізованому ринку. Об’єктом може виступати як криптовалюта, так і контракти (ф’ючерси). В першому випадку відбувається успішне придбання або продаж активу в певний момент часу.

Такий тип торгів називають спотовим. Це найпростіший та найзрозуміліший варіант. Він стане чудовим рішенням для тих, хто не хоче розбиратися в великій кількості нюансів. Суть способу полягає у двох простих кроках:

  1. Купити монету, коли її ціна знаходиться на низьких позначках.
  2. Продати криптовалюту, коли її ціна суттєво зростає (в 5,10, 100 та більше разів).

Перед використанням методу, обов’язково виконуйте аналіз на графіку. Він допомагає зрозуміти, в яких цінових зонах варто закупити позиції, а в яких продавати. Якщо хочете здійснити успішне закриття угоди, необхідно враховувати циклічність ринку криптовалют та основні патерни.

Окремо варто виділити трейдинг (маржинальний або ф’ючерси). Він передбачає укладання біржових угод на зростання або падіння ціни. Такі заявки ще називають ордерами. Вони розміщуються на біржі, яка дає всі необхідні інструменти для операцій з цифровою валютою. Суть таких торгів полягає в відкритті коротких (шорт) або довгих (лонг) позицій.

Перша (Short) передбачає падіння ціни, а друга – її зростання. Якщо угода успішна, то трейдер отримує прибуток. Важливо, що обидва види торгівлі відкривають можливості для примноження своїх коштів, але кожен з них також пов’язаний з ризиками. Адже, обравши невигідну точку входу, ви втратите певний відсоток від виділеного депозиту.

yak-pochati-torguvati-kriptovalyutoyu-2

Основні поняття та специфіка трейдингу

Щоб краще зрозуміти особливості виду діяльності, почніть з вивчення основних понять. Наприклад, з визначення платформи, на якій відбувається торгівля криптовалютою. Вона має назву «біржа». Це спеціалізований сайт, який створений для виконання операцій з монетами та токенами.  Щоб отримати доступ до всіх функцій та створити рахунок, трейдеру необхідно створити акаунт.

Розберіться також, що таке фіат, та яка його роль на ринку. Це зробити досить просто, адже цим поняттям називають звичайну валюту, зокрема, долари, євро і т. д. Основне призначення цих активів у випадку з трейдингом – це конвертація в крипту. Маючи певну суму, ви можете виконати обмін на популярні монети BTC, ETH та багато інших видів. В подальшому їх можна зберігати на спеціальному гаманці. Його потрібно обирати з урахуванням критерію безпечності.

Ще одним важливим поняттям є ліквідність. В контексті трейдингу на біржі вона означає швидкість, з якою криптовалюта може обмінюватися на фіат. Тобто, чим вища ліквідність, тим краще. До списку базових понять відносять і волатильність. Вона описує, наскільки різкі можуть бути зміни в ціні крипти за певний проміжок часу. Низькі показники означають мінімальні коливання вартості.

Якщо розглядати специфіку трейдингу, то варто відзначити два види бірж: CEX та DEX. До першої категорії відносять централізовані платформи, у яких контроль їхньої роботи здійснюється певною групою осіб (керівництвом). В другому випадку – таке  регулювання відсутнє, оскільки це децентралізовані майданчики, які контролюються самими учасниками.

yak-pochati-torguvati-kriptovalyutoyu-3

Як вибрати крипту для торгівлі?

На ринку зараз існують сотні і навіть тисячі різних монет, які мають різну волатильність та ціновий діапазон. Новачку нелегко орієнтуватися в такому різноманітті криптовалют. Проте, завдання можна полегшити. Для цього потрібно проводити ретельний аналіз за декількома факторами. Ось кілька найважливіших з них:

  • Об’єм торгів за день. Це вагомий показник, який відображає попит на криптовалюту серед трейдерів. Якщо показник досить високий, це означає, що електронний актив є популярним і демонструє активний ринковий рух;
  • Загальна капіталізація. Показник є ще одним важливим фактором, який допомагає зрозуміти масштаб проєкту та операцій, які з ним проводяться;
  • Важливим є і час, протягом якого проєкт працює. На етапі запуску монет можуть відбуватися різкі коливання ціни, а через деякий час вони послаблюються.

Які фактори можуть впливати на зміну курсу криптовалюти?

Ціна монети в поточний момент є важливим аспектом для будь-якого трейдера. Саме тому, потрібно знати, як вона формується. Основними чинниками в цьому випадку є співвідношення 2 факторів: пропозиції та попиту. Воно формується на основі декількох показників:

  1. Зацікавленість активом. Якщо цікавість до певної криптовалюти проявляють все більше трейдерів та інвесторів, то курс автоматично підвищується. Таке ж правило діє і в протилежний бік.
  2. Легалізація монети на рівні держави. Це є ще одним потужним фактором на зростання вартості.
  3. Враховуйте і процес майнінгу. Наприклад, у BTC вона обмежена, що забезпечує впевнене зростання цінності.
yak-pochati-torguvati-kriptovalyutoyu-4

Етапи торгівлі криптовалютою для новачків

Розібравшись з особливостями трейдингу, переходьте безпосередньо до вивчення процедури торгівлі на біржі. Далі ознайомтеся з наступними аспектами.

Розуміння ринку

Першим важливим фактором для будь-якого трейдера є аналітика. Щоб заробляти на трейдингу, потрібно вміти аналізувати ринкову ситуацію. Для цього використовуються різні методики. Наприклад, фундаментальний аналіз. Цей підхід передбачає моніторинг новин та подій, які відбуваються в криптовалютній сфері.

Йдеться про оновлення проєктів, партнерства, настрої інвесторів, переважаючі тенденції (бичачий або ведмежий тренд) і т. д. Необхідно також проводити технічний аналіз на графіку, щоб зрозуміти в яких діапазонах ціни є рівні підтримки та спротиву, чи сформувалися свічні патерни та інші фігури.

Спосіб торгівлі

Досвідчені трейдери виділяють кілька варіантів торгів. Вони базуються на часових проміжках. Наприклад, дехто обирає денний трейдинг та закривати угоди протягом 1 або максимум 2 днів. Деякі професіонали використовують методику скальпінгу. Цей варіант підходить для тих, хто хоче отримати результат ще швидше.

Стратегія торгівлі

У кожного початківця вона формується індивідуально, адже це залежить від характеру, підходу до торгівлі на біржі, навичок та багатьох інших особливостей. Проте, в більшості випадків за основу можна брати декілька аспектів. Зокрема, час, який виділяється для операцій, депозит, кількість факторів для відкриття угоди, а також методи аналізу. Визначившись з цими пунктами, можна побудувати свою успішну стратегію для торгівлі лімітними або ринковими ордерами.

Ризик-менеджмент

Обираючи трейдинг, всі початківці хочуть уникнути втрат. Проте, все ж ризики існують, оскільки ситуація постійно змінюється, і не завжди в прогнозований бік. Саме тому, професіонали радять дотримуватися правил ризик-менеджменту. Вони передбачають диверсифікацію, грамотне розрахування відсотків угоди на біржі, а також обмеження депозиту на одну угоду в трейдингу.

Підсумовуючи все вищенаведене, можна зробити кілька висновків. Торгівля криптовалютою неможлива без розуміння основ роботи ринкових інституцій та формування ринкової вартості активів. Крім цього, важливо вміти аналізувати тенденції та поточний стан, щоб зрозуміти, в якому напрямку буде рухатися ціна. Ну і обов’язковим аспектом є ознайомлення з особливостями конкретної криптовалюти та роботою біржі.

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Знайти найкращий курс Обрати напрямок