Підтримка

Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.

Обмінюй безпечнo разом з нами.

Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.
Обрати напрямок

Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.

Обмінюй безпечнo разом з нами.

Обрати напрямок
Вітаємо на Obmify.com! 
Обмінюй безпечнo разом з нами.

Біткоін або Ефіріум, що вибрати в 2024 році?

Біткоін або Ефіріум, що вибрати в 2024 році?

На криптовалютному ринку зараз настільки багато цифрових активів, що обрати серед них вдалі варіанти для інвестування достатньо складно. Потрібно проводити ретельний аналіз проєктів, збирати важливі дані (в тому числі про ринкову капіталізацію), а також вивчати графіки за певні періоди. Крім цього, необхідно перевіряти, чи активи не є скамом. Все це займає достатньо багато часу та потребує глибоких знань.

Проте, можна обрати дещо простіший шлях та розглянути для інвестування відносно надійні активи. Яскравими прикладами є Біткоін та Ethereum (Ефіріум). Ці монети є одними з найпопулярніших видів крипти, і на це є кілька причин. Якщо розглядати Bitcoin, то він є першою в світі криптовалютою і постійно зростає в ціні, а Ефіріум є сильним технологічним проєктом, який надає досить широкі можливості. Якщо ви розглядаєте саме ці види цифрових валют, тоді варто ознайомитися з підготовленим матеріалом.

Концепція та призначення

У багатьох новачків знання про Біткоін та Ethereum обмежуються тим, що це електронні активи. Це вірно, але разом з цим обидві криптовалюти мають глибший сенс. Щоб зрозуміти його, потрібно заглибитися в їхню концепцію.

Bitcoin

Це перша в світі цифрова монета, яка існує на ринку понад 12 років і за цей період її позиції добре закріпилися. Історія цієї криптовалюти почалась з того, що невідомий творець під псевдонімом Сатоші Накамото запустив в мережі особливий проєкт. Основною його ціллю стало усунення недоліків звичайної валюти. Зокрема, можливості отримати дані про транзакції третіми особами (в тому числі державними органами), інфляції та високого рівня централізації.

bitkoin-abo-efirium-shho-vibrati-v-2024-roczi-1

Всі ці особливості на думку автора є проблемами, які значно ускладнюють фінансову ситуацію. Гроші, за його переконаннями, повинні бути у вільному обігу без встановлення будь-якого зовнішнього контролю. Тобто, легко передаватися від власника до іншої особи, яка отримує переказ і стає новим повноправним власником. Крім цього, в концепції Біткоіна закладений важливий принцип, який стосується емісії.

У випадку з BTC (Bitcoin) він не доручається централізованим органам, а здійснюється іншим способом, який має назву «майнінг» або «видобуток». Обидва поняття означають один і той самий процес. Щоб зрозуміти, що він собою являє, варто спочатку дізнатися, що таке блокчейн. Так називають спеціальну розподілену базу даних (децентралізований реєстр цифрового типу), в якому надійно зберігаються дані про транзакції.

Така інформація міститься в блоках, а вони в свою чергу почергово зв’язуються між собою. Утворюється справжній ланцюг, в якому інформація записується в хронологічному порядку. Так от, майнінгом Bitcoin називають процес створення цих складових (блоків). Після їхнього додавання в мережі випускається криптовалюта Біткоін. Варто також зазначити ще одну характеристику, яка вирізняє Bitcoin – обмежену емісію. В генезисі активу вказується, що видобуток припиняється, коли кількість монет досягне 21 мільйона одиниць.

Ethereum

Ця криптовалюта така ж популярна, як Біткоін, але вона має низку суттєвих відмінностей. Головною з них є сама концепція. Ефіріумом називають єдину децентралізовану віртуальну систему, в якій також діють різні токени. Тобто, це не тільки цифрова монета (її позначають «ETH»), а ще й функціональна та надійна платформа. Вона також працює на базі блокчейна, але на відміну від Біткоіна тут можуть створюватися спеціальні онлайн-сервіси.

Це так звані DApps – децентралізовані програмні рішення. Для їхнього функціонування використовуються смарт-контракти. Ця технологія є розробкою творця Ethereum – Віталіка Бутеріна. Досвідчений програміст першим представив цей програмний код на ринок та створив справжній прорив у сфері децентралізованих систем.

bitkoin-abo-efirium-shho-vibrati-v-2024-roczi-2

Інновація такого рішення полягає в тому, що воно виконує операцію в автоматичному режимі за умови дотримання сторонами певних умов та підпису своїм ключем. Таким чином транзакції в мережі Ethereum виконуються достатньо швидко, без втручання третіх осіб та без ризиків шахрайства.

Як працює Ефіріум?

Щоб знайти відповідь на це питання, потрібно розібратися з алгоритмом функціонування криптовалюти Ethereum. Після запуску проєкту Ефіріум, як і Біткоін, працював на основі PoW (Proof-of-Work). Це різновид алгоритму, який передбачає обробку транзакції за допомогою спеціального комп’ютерного обладнання та створення нового блоку в блокчейні. Така технологія потребує достатньо велику обчислювальну потужність та витрати електроенергії.

Проте, в 2022 році ситуація змінилася. Розробники Ethereum (Ефіріум) перейшли на нову технологію Proof-of-Stake (PoS). Це більш екологічний спосіб видобутку криптовалюти, який не потребує потужного обчислювального обладнання. В цьому випадку використовуються валідатори (спеціальні вузли). Вони обираються на основі об’єму Ефіріуму, яка кладеться на рахунок системи (щось подібне до депозиту). Таким чином для підтвердження транзакції не потрібно виконувати обчислення.

Як працює Біткоін?

Bitcoin наразі функціонує на основі алгоритму, який був використаний під час його запуску – PoW. Цікаво, що в ньому розробник наперед визначив кількість монет, а також час їх створення. Черговий новий блок за цією технологією додається через кожні 10 хвилин. Нагорода за нього чітко визначена в протоколі криптовалюти, і з часом вона зменшується.

Відбувається приблизно через кожні 4 роки (коли видобуваються чергові 210 000 блоків). Ще однією особливістю активу є повне припинення процесу емісії у разі створення 21 000 000 одиниць. Таким чином творець вирішив захистити його від інфляції. Завдяки цьому підходу, Bitcoin називають «цифровим золотом». Цей вид крипти, як і природний ресурс є обмеженим. Цю характеристику можна назвати однією з причин, чому на цю валюту існує високий попит.

У чому ключова різниця між ETH та BTC?

Це два найпопулярніші види криптовалюти, які впевнено зберігають свої лідируючі позиції на ринку вже багато років. Незважаючи на наявність великої кількості інформації про них у відкритому доступі, декому й досі важко зрозуміти, які між ними відмінності. Якщо розглядати ключові аспекти, то ось кілька з них:

  • алгоритм роботи;
  • концепція;
  • особливості емісії.

Першу характеристику ми розглядали в попередньому підрозділі. Нагадаємо, що криптовалюта Біткоін працює на базі Proof-of-Work – алгоритму, який передбачає видобуток блоків за допомогою обчислювального обладнання з високими показниками потужності. В цьому випадку з’являється та кількість криптовалюти, яка зазначена розробником в протоколі.

Процес видобутку ETH (Ethereum) зараз базується на іншій технології – Proof-of-Stake (PoS). В цьому випадку транзакції обробляються спеціальними валідаторами без виконання обчислень. Крім цього, різниця між цифровими валютами полягає в концепції. Біткоін створювався як альтернатива фіатним коштам, а також для усунення проблем централізованої фінансової системи. ETH (Ethereum) – це не просто крипта, а ще й блокчейн-платформа, на базі якої можуть створюватися децентралізовані програмні продукти.

Динаміка курсу Bitcoin

Розглянувши особливості цього виду монет, можна переходити до ознайомлення з динамікою курсу. Це один з найважливіших показників, які дозволяють побачити потенціал та вигідні точки входу в угоди. Якщо розглядати загальну тенденцію Біткоін, то вона демонструє впевнене зростання, але з відкатами в певні періоди.

Це обумовлено тим, що випуск Біткоінів обмежений, тому вартість збільшується кожні 4 роки. Разом з тим різні зміни на ринку провокують зниження позначки курсу. Такі зміни можна побачити на графіку. За період від серпня 2023 року до квітня 2024 року вартість Біткоіна збільшилась приблизно вдвічі.

bitkoin-abo-efirium-shho-vibrati-v-2024-roczi-3

Динаміка курсу Ethereum

За час існування на ринку, монета Ефіріум пройшла різні фази, які впливали на його вартість. Зокрема, Beacon Chain (нульова фаза розвитку платформи), Злиття (1 фаза розвитку платформи) та Шардинг (2023-2024 рік). Якщо поглянути на графік Ethereum за останні декілька місяців, то можна побачити помітне зростання.

bitkoin-abo-efirium-shho-vibrati-v-2024-roczi-4

Все ж таки, в яку криптовалюту краще інвестувати на сьогоднішній день?

Обираючи між Біткоіном та Ефіріумом (Ethereum), варто використовувати комплексний підхід. Це означає. що потрібно ретельно вивчити процес випуску, особливості функціонування блокчейну, концепцію, динаміку курсу за певний період, а також дії китів (учасників ринку з великим капіталом).

Керуючись цими даними, можна знайти вагомі аргументи на користь конкретної криптовалюти. Наприклад, монета Біткоін має обмежену емісію, тому його цінність з роками буде тільки зростати. В будь-якому випадку, не варто обирати пропозицію на ринку на хаях (найвищій ціні) та шукати оптимальні точки входу.

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Знайти найкращий курс Обрати напрямок